YAZARLAR

G[A]
G[A]
  • 17 Nisan 2025, Perşembe
  • Yeni Yazı

Şiir ve Empati

Durdu GÜNEŞ Şiir sevenlerin birçoğu her şiirin yaşanmış bir gerçeklikten doğup doğmadığını merak eder. Ünlenmiş ve bestelen aşk şiirlerinin öznesi çoğu kez şairlere sorulur. O duygu halinin hayali olamayacağı zannedilir.

  • 14 Nisan 2025, Pazartesi

Tatil ve Şiir

Tatil; hayatın rutin akışına karşı bir mola vermek, hayatın hızını yavaşlatmak hem kendimizi hem de zamanı yeniden keşfetmektir. Kendimizle beraber olmak aynı zamanda kendimizi tanımamıza fırsat sağlar.

  • 06 Nisan 2025, Pazar

Yaşlılıkta Sosyal Bağlar, Teknoloji ve Sade Yaşam

Yaşlılıkta Sosyal Bağlar, Teknoloji ve Sade Yaşam

Yaşamın sonbaharında, ruhsal ve bedensel denge kadar sosyal bağlarımız, alışkanlıklarımız ve günlük yaşam pratiğimiz de yaşlılığın kalitesini doğrudan etkiler. Önceki yazılarda içsel yolculuktan ve ruhsal dayanıklılıktan söz ettik. Şimdi gözümüzü biraz dış dünyaya çevirelim. Çünkü yaşlılık sadece içe kapanma değil; anlamlı ilişkiler kurma, bilgeliği aktarma ve yaşamın sadeleşmiş hâliyle barış içinde yaşama sanatıdır.

  • 03 Nisan 2025, Perşembe

Yaşlılıkta Ruhsal Dayanıklılık ve Anlam Arayışı

Yaşlılıkta Ruhsal Dayanıklılık ve Anlam Arayışı

İlk yazımızda, yaşlanmaya karşı nasıl sağlıklı bir tutum geliştirilebileceğini konuştuk. Şimdi biraz daha iç dünyamıza yönelelim. Çünkü beden yaşlanırken ruhun genç kalabilmesi, yaşlılığın estetiğini belirler. Bu noktada “ruhsal dayanıklılık” ve “yaşamın anlamı” kavramları önem kazanır. Yaş aldıkça, kayıplar, değişimler ve sınırlılıklar artar. Ancak bunların ruhu yıpratmaması için yeni içsel dengeler kurmak gerekir.

  • 31 Mart 2025, Pazartesi

Yaş Almak Değil, Hayatı Derinleştirmek

Durdu GÜNEŞ ile Yaşlılığa Dair Üç Bölümlük Yazı Dizisi;
Yaşlanmanın Hikmeti ve İyileştirici Gücü Üzerine,
Yaşlılıkta Ruhsal Dayanıklılık ve Anlam Arayışı,
Yaşlılıkta Sosyal Bağlar, Teknoloji ve Sade Yaşam

  • 23 Mart 2025, Pazar

Her Şey Zamanında Güzeldir

Güz gülleri şarkısını bilirsiniz: "Güz gülleri gibiyim/Hiç bahar yaşamadım/Ya sevmeyi bilmedim yıllarca/Ya sevince geç kaldım." Bu dizeler, zamanında yaşanmamış bir aşka duyulan burukluğun ifadesidir. Şu ya da bu sebeple, insan bazen hayatın kendisine sunduğu güzellikleri zamanında fark edemez ya da onların kıymetini ancak kaybettikten sonra anlar.

  • 20 Mart 2025, Perşembe

Sosyal Medyada Nezaket ve Etik Kurallar

Dijital çağın getirdiği en büyük değişimlerden biri, insan ilişkilerinin sosyal medya platformları üzerinden şekillenmesi oldu. Artık fikirlerimizi, duygularımızı ve deneyimlerimizi dijital ortamda paylaşıyor, iletişimimizi büyük ölçüde bu mecralar üzerinden sürdürüyoruz. Ancak, sosyal medya kullanımındaki hız ve kolaylık, bazen nezaket kurallarını göz ardı etmemize neden olabiliyor. Gerçek hayatta nasıl ki belli bir görgü ve etik kurallar çerçevesinde hareket ediyorsak, dijital dünyada da benzer bir hassasiyet göstermeliyiz. İşte, sosyal medyada nezaketi ve etik iletişimi koruyarak daha sağlıklı bir dijital ortam oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bazı temel kurallar:

  • 18 Mart 2025, Salı

Kitap Nesli ile Dijital Nesil Karşı Karşıya

Zaman yönetimi derslerinde öğrencilere herhangi bir hobileri olup olmadığını sorarım. Bir derste, "Şiir, öykü, deneme, roman gibi yazı yazma alışkanlığı olan var mı?" diye sordum. Hiç cevap veren çıkmadı. "Hiç şiir de mi yazmadınız?" dedim. Yine sessizlik... Ardından, "Peki, hiç âşık olmadınız mı?" diye sordum. Bazıları mahcup bir şekilde, "Âşık olduk, hocam" diye mırıldandı. Ben de gülümseyerek, "Madem âşık oldunuz, neden hiç şiir yazmadınız?" dedim. O an bir öğrenci ayağa kalktı ve şu cevabı verdi: "Hocam, onların modası geçti. Şimdi Facebook var, X (Twitter) var, mesajlar var. Düşüncelerimizi oradan paylaşıyoruz. Neden şiir yazalım ki?"

  • 04 Mart 2025, Salı

İçinizdeki Çocuğu Yaşatın Ama Çocuk Kalmayın

Psikologlar, kişisel gelişimciler sürekli “İçinizdeki çocuğu yaşatın” diyerek bize öğüt verirler. Mutluluk için hayatın sihirli formülü gibi görünen bu sözlerin açıklamaya ve sınırlamaya muhtaç yanları vardır.

  • 01 Mart 2025, Cumartesi

O Söz Mevlana’ya Ait Değil

Geçenlerde bir yazı yazmıştım. Yazıda Mevlana’ya atfen “Ey Allah’ım benim ne büyük derdim var deme. Ey derdim benim Büyük Allah’ım var de.” Arkadaşın biri bu sözün Said-i Nursi’ye ait olduğunu hatırlıyorum. Bunu bir araştırsan” dedi.

İnternet üzerinden araştırma yaptım. Hep Mevlana’ya atfedilmiş ancak hiçbirinde kaynak yoktu. Söz Hz. Aliye ait bir anekdotta geçiyordu. Ancak yine kaynak verilmemişti. Sözün asli kaynağı nedir, tatmin edici bir sonuca ulaşamadım.