YAZARLAR

20 Temmuz 2025 Pazar, 03:11

Nagehan Alçı ve PKK’nın Silah Bırakma Töreni

Geçtiğimiz günlerde PKK’nın silah bırakma töreninde Nagehan Alçı fotoğrafta gördüğünüz üzere askeri yeşil ikili keten rahat spor bir takım ve altına da açık arazi sandaletlerinden giymişti. Nagehan Alçı’nın tercih ettiği bu giysiler en az silahların yakılması kadar çok konuşuldu, herkes kendine göre bir yorumda bulundu. Kimi tercih edilen renk ne anlama geliyor onu merak etti. Kimi de bu kombini peşmerge kıyafetlerine benzetip onun üzerinden yorumlar yaptı.

Belli ki Nagehan Alçı gelişi güzel giyinmemiş üzerinde düşünmüş planlamış ve bu kombin ve renkleri tercih etmiş…
Giyim-kuşama sadece örtünmek olarak bakmak sizi yanılgıya sürükler; giysiler kişiyle ilgili birtakım semboller ve mesajlar barındırır. Rengi, tarzı, ortama uygunluğu, kalitesi, kalıbı, duruşu, markası ve rahatlığı paragraflarca bilgiler içeren sembollerdir.
Kıyafet, sosyo-ekonomik durumunuzu, dini inancınızı, yaşadığınız yerin coğrafi konumunu, ideolojik görüşünüzü, dünya algınızı ve yaşamda tercih ettiğiniz duruşu simgeleyen verilerdir.

GİYİNMEK ÇOK CİDDİ BİR İŞTİR.

Giysilerin sözünüzün etkisini artırma-eksiltme, sesinizin desibelini yükseltme-alçaltma gücü vardır.
Giysi kodları ile dışarıya verdiğimiz mesaj kadar kendimize de bir mesaj verdiğimizden duruşumuz ve ruh halimiz hatta motivasyonumuz içinde bulunduğumuz giysinin renginden, tarzından ve daha birçok unsurundan etkilenir. Kısaca giydiğimiz giysilerin kimliğine bürünürüz; davranışlarımız, hal ve hareketlerimiz de bu etkiyle şekillenir. Gördüğümüzden etkileniriz gördüğümüzü de etkileriz. İçimiz dışımızdan, dışımız içimizden bağımsız çalışmaz; içimiz dışımızı; dışımız içimizi etkiler.

Giysiler konumlandırılmanızda da önemli bir rol oynar. Dış dünyadaki insanlar sizi genel görüntünüze göre katagorize ederek konumlar ancak daha önemlisi sizin kendinizi konumlandırdığınız alan aynı zamanda duygu düşüncelerinizin had ve hududunuzun da giysileriniz yoluyla kendiniz tarafından çizilmesidir.
Giyilen üniformalar ait olduğumuz grubun bizi konumlandırması olabilir ancak seçtiğimiz giysiler kendimizi konumlandırmamızdır. İnsanlar sizi zihinsel konumlandırma olarak mevcut durumunuzla örtüştüremezlerse algıda bir karışıklık meydana gelecek ve bu durum sizin mesleğinize ve kimliğinize gölge düşürecektir.

Çok alakasız bir sektörden örnek vereyim; mesela ev işlerine yardımcı kişilerin giysilerini incelediğinizde o sektörün kendine ait bir tarzının olduğunu görürsünüz ; seçilen renk ve tarz … İlginçtir herkes serbest ve bağımsız çalışır bir kıyafet dayatması yoktur ama o sektördeki hemen hemen herkes aynı giyinir. Çünkü bu belli bir duygunun düşüncenin içsel yansımasının dışa vurup somutlaşmasıdır.

Fotoğrafta görülen genel görüntü ile “nasıl bir mesaj verilmek isteniyor” sorusunun cevabına yukarıda paylaştığım genel bilgilere dayanarak siz ulaşmışsınızdır. Tek tek renk, kumaş ve genel görüntü analizi yapmayacağım.
Ancak şunu söyleyebilirim ki;
Fotoğrafa baktığınızda ortaya çıkan ilk duygunuz ne ise, görüntünün sizde uyandırdığı his ne ise doğru düşünüyorsunuz.

Görüntü yönetiminde en temel kural; herhangi bir yerde genel görüntünüz o işin önüne geçmiş, o işten fazla konuşulmuşsa ya da en az o iş kadar konuşulmuşsa seçilen giysi yanlıştır. Doğru giysiler seçtiğimizde ortamda sivrilip parmakla gösterilmeyiz.

Nagehan Alçı da dikkatimi çeken başka bir şey de minik bir açıklıkla da olsa ille bel bölgesindeki kasları gösterecek croplar tercih ediyor olması… Bunun ilk sebebi spor yapıyor, kendine emek harcıyor ve de bunu göstermek istiyor; ikinci bir sebebi de eski eşi Rasim Ozan Kütahyalı’nın kendisine “body shaming” yaparak biraz zorbalaması sonucu oluşan travmatik savunma mekanizmasının devreye girmesi… olabilir…

Sizin bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum lütfen bana yazmaktan çekinmeyin…
Sağlıcakla kalın,
Görüşmek Üzere…

Dr. Neslihan Yahşi – Köşe Yazarı
nyahsi@gazeteankara.com.tr
Gazete Ankara Dijital Haber Portalı
www.gazeteankara.com.tr
“Türkiye’nin kalbi Ankara’nın sesi”
 

YORUM YAP

Yorumu Gönder

YORUMLAR (0)