YAZARLAR

21 Nisan 2025 Pazartesi, 00:00

Tasarrufun Gücü: Geleceğimiz İçin Rahat ve Huzurlu Bir Toplum İnşa Etmek

Hızlı tüketim ve sınırlı kaynaklarla tanımlanan bir çağda yaşıyoruz. Huzurlu, gelecek kaygısı olmayan ve sürdürülebilir bir topluma giden yol bilinçli tasarruf taşlarıyla döşenmiştir. Enerjiden suya, sudan zamana ve doğal kaynaklara kadar, bugün sahip olduklarımızı nasıl kullandığımız, nasıl yönettiğimiz, yarının konforunu ve refahını belirleyecektir. Bu noktadan hareketle, bugünkü yazımız da; tasarrufun daha kalıcı, daha uygulanabilir olması açısından ve sağlam bir geleceğin şekillendirilmesinde önemli bir rol oynadığını düşündüğümüz, ayrıca önemli gördüğümüz altı kritik alanı dikkate alarak, başlıklar halinde ve küçük örnekler vererek inceleyeceğiz. Bunlar;

1. Enerji Tasarrufu: Çevresel ve Ekonomik İstikrarın Anahtarı

Enerji, modern toplumun can damarıdır, ancak aşırı tüketim hem çevremize hem de ekonomimize büyük bir yük bindirir. Bunun için en basitinden hareketle yapabileceğimiz basit önlemler vardır. Şöyle ki; kullanılmayan ışıkları kapatmak, enerji tasarruflu cihazları tercih etmek, damlayan bir musluğu tamir etmek ve toplu taşımayı kullanmak gibi küçük eylemler toplu olarak yapıldığında önemli bir tasarruf yaratabilir.

Örnek: Almanya'da akıllı termostat kullanan haneler ısıtma faturalarını %20'ye kadar düşürdüler ve bu da davranışta basit değişikliklerin önemli tasarruflara ve azaltılmış karbon emisyonlarına destek verdiği görülmüştür.

2. Su Tasarrufu: Her Damla Önemlidir

Su kıtlığı artık uzak bir gelecek değildir; dünyanın birçok bölgesinde mevcut bir kriz durumudur. İnsan vücut fonksiyonlarının sorunsuz gerçekleşmesi için çok önemli olan su, yaşam kaynağı olarak, insan bedeninin ortalama %70’ini, kanın %92’si, kemiklerin %22’si, kaslarımızın ve beynin %75’ini oluşturmaktadır. Dünyanın toplam su potansiyeli 1.4 milyar km3 olup, bunun %97.5 oranındaki yaklaşık 1.365 milyar km3'lük kısmı, denizlerde ve okyanuslarda bulunmaktadır, (Mehmet Akif Kalender, “Ilgın Ovası Pompaj Sulama Birliğinde Sulama Performansının Değerlendirilmesi “, Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Selçuk Üniversitesi FBE). Tatlı su rezervinin ise yalnızca %2,5’luk kısmı günlük kullanıma uygundur. Bu anlamda, su sızıntılarını onarmak, düşük akışlı musluklar takmak ve yağmur suyunu toplamak gibi önlemlerle hane düzeyinde su tasarrufu yapmak yalnızca sürdürülebilirliği sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kamu hizmetleri maliyetlerini de azaltır.

Örnek: Güney Afrika'nın Cape Town kentinde 2018'de yaşanan şiddetli kuraklık, sakinleri katı su tasarrufu önlemleri almaya zorladı ve bu da günlük su tüketiminde %60'lık bir azalmaya yol açtı ve şehrin "Sıfır Günü"nden kıl payı kurtulmasını sağladı.

3. Gıda İsrafını Önleme: Çevresel ve Ahlaki Bir Zorunluluktur

Küresel olarak, üretilen tüm gıdanın yaklaşık üçte biri israf edilirken, milyonlarca insan –özellikle Afrika’da açlık çekmektedir. Bilinçli alışveriş, uygun depolama ve artıkların yaratıcı bir şekilde yeniden kullanımı bu israfı önemli ölçüde azaltabilir. Çünkü günümüzde israf edilen gıdanın sadece üçte biri ile dünyanın herhangi bir yerinde açlıktan hayatını yitiren bir kimse kalmayacaktır.

Örnek: Fransa, süpermarketlerin satılmayan gıdaları atmasını yasaklayan ve bunun yerine hayır kurumlarına bağış yapılmasını teşvik eden bir yasa yürürlüğe koydu. Bu sadece ihtiyaç sahiplerine yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda çöp sahası atıklarını ve sera gazı emisyonlarını da azaltacaktır. “Rabbimiz, A'râf Suresi 31. Ayet'inde "Yiyin için fakat israf etmeyin" diye buyuruyor. Bu anlamda; gıda israfıyla, yeryüzünde birlikte yaşadığımız  tüm insanlarla birlikte, topyekun mücadele etmeliyiz.

4. Zaman Yönetimi: Görünmez Kaynak

Zaman kıymeti bilinmeyen en önemli kaynaktır; herkesin günde 24 saati vardır. Yine de değeri genellikle az gelişmiş toplumlarda göz ardı edilmektedir. Etkili zaman yönetimi üretkenliği artırır, stresi azaltır ve daha dengeli bir yaşamı teşvik eder.

Örnek: Küresel COVID-19 salgını sırasında zorunlu olarak ve  yaygın olarak benimsenen uzaktan çalışma düzenlemeleri, günlük işe gidiş gelişleri ortadan kaldırmanın çalışanların her hafta saatlerce tasarruf etmesini sağlayabileceğini ve bunun daha sonra aileye, eğitime veya sağlığa yatırımda kullanıla bilineceğini göstermiştir.

5. Finansal Kaynakların Sorumlu Kullanımı

Kişinin kendi imkânları dâhilinde yaşaması, kişisel ve toplumsal refah için temeldir. Bütçeleme, gereksiz borçlardan kaçınma ve bilinçli alışverişler yapmak ekonomik dayanıklılığı teşvik eder.

Örnek: Dikkatli bir bütçeleme yöntemi olan Japon Kakeibo uygulaması (Kakeibo (kah-keh-bo), paranın farkındalığı için kullanılan bir Japon bütçeleme yöntemidir. "Ev mali defteri" anlamına gelir ve gelir, gider ve tasarrufları basit ve düşünceli bir şekilde takip etmekle ilgilidir.), dünya çapındaki ailelerin harcama alışkanlıklarını kontrol altına almalarına ve uzun vadeli finansal istikrara ulaşmalarına yardımcı olmuştur.

6. Doğal Kaynakları Koruma: Geleceği Güvence Altına Alma

Ormanlar, toprak, mineraller ve yaban hayatı sonsuz değildir. Aşırı sömürü ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği tehlikeye atar. Koruma çabaları, sürdürülebilir kalkınma ve çevre dostu uygulamalar esastır.

Örnek: Toprak sahiplerini ağaç dikmeye teşvik eden Kosta Rika'daki yeniden ağaçlandırma projesi, ülkenin orman örtüsünü 1987'deki %21'den bugün %50'nin üzerine çıkararak politika ve farkındalığın çevresel düşüşü nasıl tersine çevirebileceğini göstermiştir.

Sonuç: Bilinç Kültürü

Tasarruf yalnızca tüm insanların birlikte göstereceği bir fedakârlık eylemi değil, geleceğe umutla bakma ve sistemi güçlendirme stratejisidir. Ancak  toplumlar bir koruma kültürü benimsediklerinde uzun vadeli refah, istikrar ve barışı garanti ederler. İster bir ışığı kapatmak, ister damlayan bir musluğun contasını değiştirmek, ister bir defter yaprağını bile boş yere kullanıp atmamak, ister artıkları yeniden kullanmak veya akıllıca bütçelemek olsun, bunlar gibi verilebilecek birçok küçük tasarruf eylemi daha büyük bir kolektif etkiye katkıda bulunacaktır. Bugün akıllıca seçim yapalım ki yarın rahat ve huzurlu bir şekilde yaşayabilelim. İstikbale güvenle bakabilmek için, bugün atacağımız adımlar çok önemlidir. Adımlarımızı dikkatlice atalım…Saygılarımla.

{o0o}


Nerede Bir Zulüm Varsa, Çatışma Varsa, Adaletsizlik Varsa Sona Erdirmek İçin Biz Oradayız. Türkiye’nin Kalbi, Ankara’nın Sesi" olan Dijital Haber Portalı,  https://www.gazeteankara.com.tr

 

YORUM YAP

Yorumu Gönder

YORUMLAR (0)