21’inci yüzyıl, diplomasinin yalnızca krizleri çözmeye değil, aynı zamanda küresel dayanışmayı, barışı ve ortak geleceği inşa etmeye yöneldiği, dolayısıyla öneminin arttığı bir dönem olarak kayda geçiyor. Bu dönüşümün önemli merkezlerinden biri ise hiç şüphesiz Antalya Diplomasi Forumu’dur. Türkiye’nin Akdeniz kıyısında, medeniyetler beşiği ve turizm merkezi olan bir coğrafyada doğan bu forumu sadece bir diplomatik buluşma noktası olarak görmemek gerekir. Aynı zamanda insanlığın ortak aklını mayalayan bir düşünce platformu olarak görmek gerekir.
2024 yılı itibarıyla dünya nüfusu 8 milyar civarındadır. Bu devasa nüfusun yaklaşık 2 milyarını Müslümanlar oluşturuyor. Yani her dört insandan biri Müslüman coğrafyada nefes alıyor, düşünüyor ve yaşıyor. Peki, 2 milyarlık Müslüman nüfus ekonomide, bilimde, teknolojide, düşüncede ve kültürde ne kadar varlık gösterebiliyor?
Halkının kahir ekseriyeti Müslüman olan, genel olarak da İslam ülkeleri olarak bilinen ülkeleri emperyalistlerin yönetip yönetmediği hususu oldukça geniş ve derin bir tartışma konusudur. İslam ülkelerinin yönetimi doğrudan emperyalist güçlerin elinde değil; ancak, tarihsel süreç içinde birçok İslam ülkesi sömürgecilik, dış müdahaleler ve ekonomik bağımlılıklar vb. nedenlerle emperyalist devletlerin etkisi altında kalmıştır.
Binlerce yıldır Türklerin yaşadığı bir coğrafya olan Doğu Türkistan, bugün bir insanlık trajedisinin sahnesi konumunda. Bu topraklar yalnızca haritalarda bir bölge değil; tarih boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş, Türk-İslam kültürünün kadim izlerini taşıyan bir yurt. Ancak şimdi, bu kadim topraklarda acı, baskı ve yok oluşun ayak sesleri duyuluyor.
Donald J. Trump’ın ABD Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Amerikan emperyalizmi, dünya kamuoyunda yeniden gündeme geldi. Bir yandan Kanada’yı eyalet yapmaya yönelik açıklamaları, öte yandan Danimarka Krallığına bağlı özerk bir bölge olan Grönland adasını almaya yönelik girişimleri ve Ukrayna’nın zengin doğal kaynaklarına el koyma hamleleri, bu emperyalist politikaların çarpıcı örnekleridir. Özellikle dünya medyasının önünde, Beyaz Saray’da Ukrayna devlet başkanı Volodymyr Zelenskyy’ye sömürge valisi gibi davranması ve onu azarlamaya çalışması, Amerikan emperyalizminin çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Amerika kıtasını 1492 yılında keşfettiği kabul edilen Kristof Colomb (Christopher Columbus), Kral Ferdinand ve Kraliçe Isabella'nın görevlendirmesiyle İspanya adına hareket ederek Bahama Adaları'na varmıştı. Aslında yeni bir kıta keşfettiğinin farkında değildi; Hindistan’a vardığını sanıyordu. Bu nedenle karşılaştığı insanlara "Indian" demişti.
Yaklaşık 15-20 yıl önce bir derneğin geniş katılımlı genel kurulunda, bir devlet adamı konuşmasında “denetimin bir insan hakkı” olduğunu söylemişti. O zaman bu söylemin üzerinde fazla durmamıştım. 21 Ocak 2025’te Bolu’nun Kartalkaya bölgesindeki bir otelde çıkan yangında 78 vatandaşımızın vefat etmesine ilişkin haberleri takip ederken, bu sözü hatırladım. Denetim gerçekten bir insan hakkı mıdır? Denetim olmazsa sonucu ne olur?
“Günün manşetleri ve en çok okunan haberlerinden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi Gazete ANKARA e-bültenine kayıt edebilirsiniz!”
Nasuh Akar Mah. Türk Ocağı Cad. No:28/3, 06520 Çankaya/ ANKARA
+90 (312) 285 63 33
+90 (312) 285 63 33
www.gazeteankara.com.tr
bilgi@gazeteankara.com.tr
Haber Sisteminin Android/ iPhone/ iPad Uygulamaları mobil cihazlar üzerinden anlık olarak takip edilebilmesi amacıyla tasarlanmıştır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK kapsamında toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.