Gıda Güvenliğinde Denetimler Artıyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda güvenliğini sağlamak için yapılan çalışmalarda denetimlerin sıkılaştırıldığını ve tüketiciye daha şeffaf bir sistem sunulduğunu açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’daki Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı'nı ziyaret ederek laboratuvar çalışmalarını yerinde inceledi. İbrahim Yumaklı, Türkiye'de 41'i kamu, 102'si özel toplam 143 laboratuvarın olduğunu söyledi.
Vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması için denetimlere hız kesmeden devam edeceklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyondan fazla denetim gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda ilgililere 1,4 milyar lira idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi. Yumaklı, gıda güvenliği konusunda vatandaşların da aktif rol oynayacağını vurguladı.
Restoran, market veya kafeterya gibi gıda ürünlerinin satıldığı yerlerde geçen yıl karekod uygulaması başlattıklarını hatırlatan Yumaklı, bunu "Tarım Cebimde" uygulaması üzerinden son derece basit ve kullanışlı şekilde vatandaşın görebilmesini sağladıklarını vurguladı.
"TÜRKİYE'NİN PESTİSİT KULLANIM ORTALAMASI AB'NİN ALTINDA"
Pestisit kullanımıyla ilgili yanlış bilgilere değinen Yumaklı, Türkiye’nin pestisit kullanım oranının Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altında olduğunu ve son 3 yılda kalıntı oranını yüzde 35 azalttıklarını söyledi. Ayrıca, ihraç edilen ürünlerin çoğunun aflatoksin gibi doğal faktörler nedeniyle iade edildiğini belirtti. İade edilen ürünlerin durumuna ilişkin de bilgi veren Yumaklı, bu ürünlerin analize tabi tutularak imha edildiğini bildirdi.
Yeni düzenlemelerle pestisit kalıntı limitlerinin güncellendiğini açıklayan Yumaklı, gıda güvenliği standartlarını hem ulusal hem de uluslararası düzeyde üst seviyeye taşımaya kararlı olduklarını vurguladı.
Bakan Yumaklı, geçtiğimiz yıl internet üzerinden başlatılan şeffaf denetim sonuçları uygulamasının vatandaşlardan olumlu geri dönüşler aldığını ifade ederek, "Amacımız ceza kesmek değil, vatandaşlarımızın güvenle tüketebileceği bir ortam oluşturmak" dedi.