TENMAK'tan Gıda Güvenliğine Kritik Dokunuş: Kuraklığa Dayanıklı Bitkiler ve Afetlere Yönelik Uzun Ömürlü Ekmek Reçetesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), yürüttüğü araştırma faaliyetleriyle Türkiye'nin tarım ve gıda arz güvenliğine önemli katkılar sağlıyor. TENMAK bünyesindeki laboratuvarlarda, küresel iklim değişikliğine uyum sağlayabilecek yüksek sıcaklık toleranslı ve kuraklığa adapte olabilen yeni bitki ve gıda çeşitleri geliştiriliyor.
TENMAK'a bağlı Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (NÜKEN) Tarım ve Gıda Araştırmaları Grubu, özellikle buğday, nohut, domates, çay, Antep fıstığı gibi farklı türlerde mutasyon ıslahı ve biyoteknolojik yöntemler kullanarak:
-
Kuraklığa ve ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklı türler geliştiriyor.
-
Daha az su ile etkin sulama sağlayan projelere odaklanıyor.
-
Kalitesi ve besin içeriği yüksek yeni çeşitler geliştirmeyi hedefliyor.
Afet Dönemleri İçin Uzun Raf Ömrü
TENMAK, gıda güvenliğini sağlamlaştırma kapsamında afet dönemlerine yönelik kritik bir çalışmaya da imza atıyor. NÜKEN Gıda Işınlama Laboratuvarlarında, herhangi bir koruyucu katkı maddesi içermeyen ancak uzun raf ömrüne sahip ekmek reçetesi geliştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Nükleer Bilimler ve Malzeme Araştırmaları Koordinatörü Dr. Kadriye Yaprak Kantoğlu, gıda ışınlama teknolojisinin sağlığa zararı olmadığını, aksine gıdaların ömrünün uzatılması ve mikrobiyal yükün azaltılması gibi amaçlarla dünyada yoğun olarak uygulanan bir teknik olduğunu belirtti.
Dikey Tarıma Yapay Zekâ Katkısı
TENMAK, aynı zamanda kapalı alan ve sera üretimine yönelik yerli dikey tarım teknolojisinin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Bu sistemlere yapay zekâ uygulamalarının adapte edilmesiyle karbon ayak izinin azaltılması ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesi hedefleniyor.
Haber Editörü: Hasan Mutlu
E-posta: bilgi@gazeteankara.com.tr
WhatsApp Haber Hattı: +90 531 512 62 32
YORUM YAP