Beypazarı'nda Kışlık Havuç Mesaisi Başladı: Çiftçi 10 Ton Verim Bekliyor
Ankara'nın meşhur tarım merkezi Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı, hummalı bir çalışma ile başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlalara giren işçiler, topraktan sökülen havuçları toplayarak işleme tesislerine gönderiyor.
Çiftçi Sezai Aydoğan, 180 dönümlük arazilerinde hasat dönemine girdiklerini belirterek, hava şartlarının etkisiyle bu yıl verimin yüksek ve kaliteli olduğunu söyledi:
"Şu an tahmini verim dönüme 10 ton. Geçen sene bir tık düşüktü, 8 ton falandı. Bu seneki daha kaliteli."
Kalite Farkı ve Su Sıkıntısı
Aydoğan, Beypazarı havucunu diğerlerinden ayıran temel özelliğin "kalitesi, albenisi ve tadının çok farklı" olması olduğunu dile getirdi. Ancak üreticinin en büyük sıkıntısı su kaynaklarının azalması. Aydoğan, "Susuzluk sene geçtikçe artıyor. Daha önce iki gölle iş görüyorduk, şimdi 10 göle çıkarttık ama o suyu yine bulamıyoruz" diyerek suyun yetersizliğine dikkat çekti.

Yıkama ve Paketleme Süreci
Taşkıran Tarım firmasında havuçların işlendiği tesiste çalışan Yahya Göktaş, günlük üretimin yüksek olduğunu belirtti:
"Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi olur. Tarladan gelir, burada yıkarız, İstanbul'a yollarız, her tarafa yollarız. Bu makine kalibre, iriyi, inceyi ayırır."

Topraktan gelen havuçlar tesislerde önce kaba temizliği yapılan büyük havuzlara alınıyor, ardından yıkama makinelerinden geçirilerek iri, ince, kıtır ve kırık olarak sınıflandırılıp talebe göre paketleniyor. Beypazarı havucu, yıl boyunca soğuk hava depolarında muhafaza edilerek hem yurt içi hem de dış pazara tedarik ediliyor.

Haber Editörü: Hasan Mutlu
E-posta: bilgi@gazeteankara.com.tr
WhatsApp Haber Hattı: +90 531 512 62 32

YORUM YAP