HABERLER

17 Temmuz 2025 13:36 | Son Güncelleme: 25 Temmuz 2025 20:20

Başkentte İnşaat Sektörünün Çıkmazı: Kalifiye Ara Eleman Yok, Ücretler Tavan Yaptı

İnşaat sektöründe nitelikli insan kaynağı krizi derinleşiyor: Kalifiye eleman bulamayan müteahhitler, maaşları 150 bin TL’ye kadar çıkarıyor.

ANKARA- İHA / Gazete Ankara DHP- Ekonomi Haberleri Servisi- Ankara’da inşaat sektöründe projelerin hızını kesen en büyük sorunlardan biri, kalifiye ara eleman eksikliği oldu. Sektördeki maaşlar 100-150 bin TL bandına çıkarken, usta bulmak neredeyse imkânsız hâle geldi. Ankara da inşaat, mühendislik, mimarlık ve müteahhitlik hizmetlerinde birçok proje yürüten iş insanı Emre Gökdemir, “Boyacı, kalıpçı, sıvacı gibi ustalara rezervasyon sistemiyle ulaşabiliyoruz. Bu durum barınma sorununu çözmeye çalışan sektörümüz için ciddi bir tehdit” dedi.

Gökdemir, “TOKİ sahada elinden geleni yapıyor, biz de Ankara’da üzerimize düşeni yapıyoruz. Ancak ara eleman yokluğu nedeniyle projeler yavaşlıyor, maliyet artıyor. Ankara’da barınma sorunu büyüyor” sözleriyle krizin etkilerini aktardı.

“Usta-çırak ilişkisi bitti, kimse sahada çalışmak istemiyor. Eğitim sistemi masa başı işlere yönlendirdi. Artık iyi bir kalıp ustası, doktor maaşı alıyor. Fakat bu sürdürülebilir değil.”

UZMAN GÖRÜŞÜ: Kalıcı Çözüm Üniversite-Sanayi İş Birliğinde

Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Aruntaş- Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

İnşaat sektöründe giderek derinleşen nitelikli ara eleman krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Aruntaş, yaşanan sorunun yalnızca piyasa şartlarından değil, eğitim politikalarındaki eksikliklerden kaynaklandığını vurguladı.

“Meslek liseleri ve üniversiteler, uygulamalı insan kaynağı yetiştirme görevini uzun süredir ihmal ediyor. Usta-çırak ilişkisi bitmek üzere. Modern, sertifikalı uygulamalı eğitimlerle desteklenen yeni programlar başlatılmalı. Üniversiteler ve sektör temsilcileri birlikte hareket etmedikçe Türkiye’nin barınma sorunu büyürken, maliyetler daha da katlanacak.”

Prof. Dr. Aruntaş, meslek lisesi eğitim kalitesinin artırılarak özendirilmesi ve devlet tarafından daha güçlü şekilde desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

“İnşaat başta olmak üzere birçok teknik sektörde meslek lisesi mezunlarının istihdamı teşvik edilmeli. Bu okullar sadece diploma değil, mesleki yetkinlik kazandıran merkezler olmalı. Gençleri masa başı değil, sahada nitelikli iş gücü olarak yetiştirmek için yönlendirmeliyiz.”

Aruntaş ayrıca, devletin ara eleman istihdamına yönelik teşvik programlarını güçlendirmesi gerektiğini belirterek şu uyarıyı yaptı:

“Bugün bazı ustaların maaşları doktor seviyesinde. Bu, sistemin plansız olduğunun ve kalıcı çözüm üretilmediğinin en açık göstergesi.”

EDİTORYAL GÖRÜŞ- Dr. Oğuz Poyrazoğlu:
Gazete Ankara Dijital Haber Portalı- Kurucu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Kalıcı Çözüm Stratejik İnsan Kaynağı Programlarında Gizli
Dr. Oğuz Poyrazoğlu ise sorunun yalnızca inşaat sektörünü değil, Türkiye’nin genel ekonomik yapısını ilgilendiren stratejik bir insan kaynağı meselesi olduğuna dikkat çekti.

“Üniversiteler, meslek odaları ve sektör temsilcileri ortak akılla yeni nesil insan kaynağı programları oluşturmalı. Türkiye’nin ulusal ve uluslararası müteahhitlik hizmetleri, ancak böyle sürdürülebilir olur. Eğitim ve sahada yetiştirme programları olmadan kriz daha da derinleşir.”

 

Haber Editörü: Hasan MUTLU
Gazete Ankara Dijital Haber Portalı
E-posta
: bilgi@gazeteankara.com.tr
WhatsApp Haber Hattı: +90 531 512 62 32
Web:
www.gazeteankara.com.tr
“Türkiye'nin kalbi Ankara'nın sesi”

YORUM YAP

Yorumu Gönder

YORUMLAR (0)